• Sú žĺtka plameniackych vajec ružové?
      • Sú žĺtka plameniackych vajec ružové?

      • 22.09.2017 13:10
      • Píše Zuzka Burjanová:

        V triede Plameniakov visí na nástenke obrázok rozbitého vajíčka s ružovým žĺtkom a textom „Flamingo egg yolks are pink“. Keď som naň natrafila na internete, hneď sa mi to zdalo podozrivé, tak som si vygooglila pár článkov, v ktorých som sa presvedčila, že je to celkom rozšírený blud. 
      • Obrázok som na nástenku napriek tomu zavesila. Hovorila som si, že počkám, či niektoré z detí tento „fakt“ spochybní – bol by to krásny podnet na rozvíjanie kritického myslenia. Počas prvých dvoch týždňov sa skutočne nejaké pochybnosti objavili, vždy ale odišli niekam do stratena.

        To ale nie je koniec tejto záhady. Na piatacko-šiestackej Tímovačke sa toto tvrdenie objavilo ako otázka v kvíze. Že sa líšili odpovede detí, to ma neprekvapilo. Nečakala som však, že kolegyňa bude mať inú „správnu“ odpoveď (z iného „dôveryhodného“ zdroja) ako ja. Ako sa v takejto situácii uprostred kvízu zachovať? Máme pred deťmi za každú cenu uhrať, že poznáme odpoveď a iba ich naťahujeme? Máme sa pred nimi pohádať? Máme priznať, že nevieme?

        Vybrali sme si tretiu možnosť – takpovediac sme vyložili karty na stôl. Komu však v takejto situácii patria body? Môžeme o správnej odpovedi hlasovať? – pýtam sa detí. Samozrejme, že nie, toto je predsa vec, ktorá nejako je (aj keď nevieme ako) a naším hlasovaním ju nezmeníme. Ako rozpoznáme situácie, v ktorých má zmysel hlasovať, od tých druhých? Deti intuitívne cítia rozdiel, no dobre ho sformulovať sa ukázalo ako poriadne náročné. Aj k tomu sme sa však nakoniec dopracovali.

        No a ako teda zistíme, kde je pravda? Vygooglime si to, prečítame si to v knihe, zavoláme do ZOO, rozbijeme vajce plameniaka, nájdeme to na Wikipédii, ... Rôznych návrhov padlo hádam zo desať. A s nimi aj argumenty, ktoré zdroje sú spoľahlivé a ktoré menej – v encyklopédii predsa nesmú písať blbosti, na Wikipédii tím ľudí kontroluje správnosť článkov, no na internet môže hocikto napísať čo chce.

        Otázku sme nakoniec nechali otvorenú. Nikto nezískal body, no všetci dostali domácu úlohu – pozisťovať, ako to je, a priniesť do triedy okrem argumentov aj zoznam zdrojov, odkiaľ ich čerpali. Zatiaľ sme síce nezistili odpoveď na pôvodnú otázku, no zo spontánnej diskusie sme si odniesli viac, než z najlepšie naplánovanej vyučovacej hodiny.

        A ak aj vám vŕta v hlave, ako je to s plameniackymi vajcami, pozisťujte a napíšte mi, budem zvedavá na odpovede ☺

         

      • Naspäť na zoznam článkov
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje