• DOBROdružstvo - denník z prípravy
      • DOBROdružstvo - denník z prípravy

      • 28.06.2018 01:11
      • Ondro a Dávid sa pustili s našimi piatakmi a šiestakmi do veľkého dobrodružstva. Deti "vyrábajú" muzikál. Ondro a Dávid ich sprevádzajú, Dávid dokumentuje a my sa už nevieme dočkať :-) Fotogalériu k projektu nájdete na tejto adrese >>>
      • Hodina č. 37: Začíname spoločnou autorizáciou článku o muzikále, ktorý má čoskoro vyjsť, nasleduje upratovanie všetkých kulís a rekvizít, pri ktorom decká zistia, že chýba jeden z vešiakov, ktoré mali požičané, Fifo píše Igorovi, ktorý nám zapožičal, že sa takéto stalo a že zabezpečíme kúpu nového, dostáva odpoveď, že netreba, máme brať ako sponzorský dar :)ďalší email putuje sponzorom, info o tom, že ostala časť peňazí a nebolo by fér nakladať s ňou ako so ziskom, do tretice ešte email smerom k odborníkom na financie, v ktorom decká zisťujú, či je možné mať z muzikálu zisk a ak áno, či ho treba zdaniť a ako...
        ---
        Myslím, že je všetko podoťahované, ostalo už len jediné, užiť si plody našej práce :D To si však nechávame na september, jednak preto, že teraz už by sme to za dva dni nestihli a druhak preto, aby sme nejako motivačne vstúpili do ďalšieho školského roku (alebo že by do ďalšieho šialeného projektu? ;o) Všetkým, ktorí ste nás sledovali, prežívali s nami naše vzlety i pády, držali palce...ĎAKUJEME!

        Hodina č. 36: Na úvod porada s pomenovaním, čo chceme dnes stihnúť 1/Finálne rozhodnutie, ako minieme zarobené peniaze, 2/Upratanie vecí z muzikálu, 3/Autorizácia článku o muzikále, 4/Prezentácia chalanov, ktorí v istom bode odstúpili z muzikálu a začali vyrábať vlastnú stolovú hru. Začíname riešiť peniaze, ozvem sa s otázkou ohľadom peňazí, ktoré ostali od sponzorov, či tieto rátať ako zisk, pridáva sa Zojka, diskusia je dlhá a ťažká, napokon sa dohodneme, že sponzorom treba napísať email s info, že nám ostala časť peňazí a radi by sme odkonzultovať, ako s nimi naložiť, nasleduje diskusia o zisku zo vstupného, tu sa točíme v kruhu, raz tak, potom tak, napokon vznikajú 3 skupiny (približne rovnaké), jedni, ktorí chcú ísť do Aqua parku ,druhí, ktorí chcú Jump Arénu a tretí, ktorí sú za rozdelenie zisku. Debata trvá neskutočne dlho, naveľa prichádza finálne rozhodnutie, že sa peniaze rozdelia na 3 časti, podľa skupín detí a každá skupina využije peniaze podľa vlastnej preferencie, debata je tak dlhá, že upratovanie ani autorizácia sa na rad nedostanú, prichádzajú chalani a odprezentujú svoju stolovú hru, hodina končí a ja mám pocit, ako by ma prešiel parný valec. Konštatujem, že tieto doťahovačky sú pre kreatívca skutočným utrpením 

        Hodina č. 35: Začíname krátkou poradou, kde sa dohodneme, čo máme dnes v pláne: 1/Spravovanie financií, 2/Sebahodnotenie. 3/Rozhovor pre médiá... asi 15 minútový brainstorming na tému "Čo so zarobenými peniazmi", počas ktorého Ondro upozorňuje, že jednotlivé nápady nehodnotíme/nespochybňujeme, len zapisujeme, niekto chce peniaze deliť, niekto chce výlet, niekto kultúru, motokáry, vybavenie triedy, dobročinnosť, napokon máme asi 20 nápadov, začína búrlivá diskusia, ako vybrať, je tu hneď niekoľko návrhov na spôsob výberu ;o) Napokon prejde ten, kde má každý z nás 3 hlasy a postupne sa hlasuje za každý nápad, semifinalistami sú: Rozdelenie si peňazí, Spoločná návšteva Tatralandie/Aqua parku, Jump Aréna. Finálny výber odročený nabudúce, keďže dnes ešte musíme stihnúť sebahodnotenie a rozhovor pre jeden portál. Decká poberú predpripravené otázky ohľadom sebahodnotnia a ticho každý sám vypĺňa. Ja si zatiaľ sadám dozadu na koberec a tí, ktorí sebahodnotenie dokončia, prichádzajú za mnou, aby sme spoločne pracovali na mediálnom výstupe. Asi najsilnejšie na mňa zapôsobilo: "Čo bolo pre vás najväčším prekvapením?" "Že si spolužiaci chcú sucho rozdeliť peniaze, namiesto toho, aby sme spravili spoločnú akciu a užili si to ako jeden tím.." Hodina končí, zastaví sa za mnou Zojka, vraj peniaze zo vstupného sú ziskom, no tie, ktoré sme neminuli od sponzorov by sme nemali považovať za zisk, poviem jej, že je úžasná a že s ňou súhlasím a navrhnem, aby sme tému otvorili na budúcej hodine. Ty brďo, sme týždeň po verejnom vystúpení a namiesto toho, aby sme odpočívali, stále sa učíme a rastieme ;o)

        Hodina č. 34: Na úvod oslava a spoločná radosť , potom začíname v kruhu reflektovať, ako sa nám vystúpenie páčilo, ako sme sa cítili, čo si odnášame. Decká diskutujú ako veľké, vidno ako mnohé z nich za tento rok podrástli. Po spoločnom reflektovaní sa odoberáme do tímov a reflektujeme, čo sa nám v muzikále podarilo a čím to bolo a čo nie a aký priestor pre zlepšenie tam vídíme...Podarilo sa spraviť pekné piesne, super scenár, parádne kulisy, vyrobiť ale i zohnať super rekvizity, zarobiť peniaze a hlavne, smelo sa postaviť pred 300 ľudí a dať to. Priestor pre zlepšenie vidíme najmä v skúške techniky vopred (ideálne nie v deň vystúpenia), taktiež v lepšom natrénovaní piesní, keďže nám občas vypadával text, ešte sa ozvalo, že by sme mali lepšie plánovať :) "A čo budeme robiť nabudúce, veď nám ešte ostali nejaké hodiny hudobnej do konca školského roku?" pýtali sa decká. Sranda, majú pocit, že už je to všetko, no je tu ešte jedna veľká skúška, ktorá nás čaká - rozdeliť si PENIAZE, prípadne sa dohodnúť, ako s nimi naložiť. Držte nám palce, nech nás prsteň moci (majetku) neovládne..

        Hodina č. 33: Dnes posledná hodina pred pondelkovým verejným vystúpením, rýchla porada s kontrolou, čo treba spraviť, Miško natáča nejakú vstupnú videoupútavku, Fifo posiela lístky, tým, čo už uhradili (čo mi pripomína, že musím ísť uhradiť teraz, lebo zajtra už by mohlo byť neskoro), herci skúšajú, ale piesne len s hudbou idú ťažko, Maťo nahráva husle do jednej z piesní, kulisárky urovnávajú kulisy, Tomáš volá do kulturáku, preveruje možnosť vyťahovania kulís smerom nahor a tiež ozvučenie, Zojka navrhuje, ako by mohla vyzerať záverečná klaňačka, Laura pripravuje papieriky pre všetkých hercov s popisom, aké oblečenie si majú v pondelok priniesť na predstavenie, hodina pomaly končí, kopa vecí nie je dotiahnutá, Naty mi vraví, že má strach...Dnes večer som bol s rodinou v divadle na Dubčekovi, počas záverečného dlhotrvajúceho potlesku mi preblesklo hlavou, že by som deckám tak veľmi prial, aby im to v pondelok vyšlo a cítili to, čo dnes tí herci na javisku... Adios a v pondelok o 17,00 do zdivenia. Tí, čo nemáte lístky, nesmúťte, bude live stream tu, na Učím rád ;o)

        Hodina č. 32: Vchádzam do školy a vidím oznam na dverách, kde sa píše, že: "Rodičia, len do 23.5. si môžete rezervovať lístky a s istotou ich budete mať, po tomto termíne sa rezervácia otvára aj pre širokú verejnosť a lístky vám viac nevieme garantovať," - tak, ak sa chcete vy, verejnosť, prísť pozrieť, od dnes sa dá ozvať cez web: https://felixmusical.weebly.com/ , moc neotáľajte, decká sa tvárili, že platba musí prebehnúť v dvoch kolách :DNež začne hodina, registrujem hádku manažérov, ide o dizajn lístkov a fakt, že keď sa k tomu nik nemal, a preto spravil jeden z manažérov sám, rýchla úvodná porada, kde sa pomenuje, čo ešte treba spraviť (pozvánky, promovideo, komunikácia ohľadom techniky v kulturáku..) herci odchádzajú hrať, dnes budú mať už pustenú len hudbu a spievať budú naživo a tiež je cieľom, aby hrali v priestore, kulisárky dokončujú posledné kulisy plus sa majú spojiť s kultúrnym domom a dotiahnuť, akým spôsobom budú kulisy upevnené, ktosi vytelefonoval zadarmo starý televízor a poličku (rekvizity do bohatého domu), v rámci porady sa otvorí téma sponzorské peniaze, vraj v zmluve je uvedené, že nesmú byť ziskom a treba, aby z nich boli uhradené reálne náklady...únava v tíme stúpa...už len dvanásť dní ;o)

        Hodina č. 31: V piatok mi volá pani z kulturáku ohľadom zmluvy, odkážem ju na Filipa, v zápätí dostávam email s návrhom zmluvy, ktorý Filip poslal manažérovi školy na kontrolu a mňa dal do kópie, dnes sa chystá predposledná generálka, sme trochu napätí, kulisy, piesne, kde a ako sa pohybovať na scéne, kedy púšťať hudbu, ako natočiť domčeky...pred začiatkom prichádza riaditeľka Majka a pozdieľa hrdosť na decká, že aj keď to je celé šialenstvo, nevzdávajú to a dávajú to, decká sa tvária vážne, začíname.. dvaja z manažérov vravia pár úvodných slov a potom už to všetko fičí..decká sú famózne, keď dohrajú, upraceme a reflektujeme, čo nám ako išlo a čo nám prečo nešlo, decká hodnotia generálku: "o 1000% lepšia, než tá pred mesiacom"...máme 3 týždne do verejného vystúpenia, časť detí bude ešte riešiť PR a marketing (s PR manažérkou Felixa), časť financie (s hlavným manažérom školy), hudobníci donahrávajú v potrebnej kvalite do stôp skladby, herci budú opakovať rôzne pasáže, kulisári...ty vole, je to fakt neuveriteľné, ale tie decká to dajúúúúúú a vyzerá to, že to dajú fest parádne ;o)

        Hodina č. 30: Dnes na úvodnej rýchlej porade bleskovo prechádzame, že treba aktuálne len 3 veci: 1/Herci trénovať do zblbnutia, 2/Hudobníci nahrávať podmaz, 3/Kulisárky a ich pomocníci pripraviť kulisy do takého štádia, že ich na budúcotýždňovej generálke pred žiakmi Felixa len vytiahnu a použijú, riešime ešte, že pre chorobu dnes chýba jedna z dvoch hlavných postáv, kto ju zaskočí, a tiež, čo ak sa toto stane 4.6. na verejnom predstavení, napokon sa podujme "zaskočiť" manažérka Zojka, ja osobne som z toho nie nadšený, lebo Zojka má kopec iných povinností, ale decká to prijali, tak nechávame na nich, potom sa rozchádzame, ja som celý čas s hudobníkmi, hapruje nám comp, potom mikrofón, ide to pomaly, napokon dnes Matej nahrá len dve piesne na ukulele, Maťovi druhému a Matúšovi chýbajú noty, bez nich piesne nenahrajú, konštatujem, že ja noty nepoznám, iba akordy ;o), do toho dobehnú dve dievčatá, že zháňajú tie vešiaky na kulisy, hore herci skúšajú s náhradnou hlavnou postavou, keď vyprší čas, stretávame sa v triede, kulisárom sa postaviť kulisy nepodarilo, pýtam sa, čo s tým, baby navrhujú, že to spravia mimo vyučovania, herci dnes konečne 4-5 krát skúsia aj spievať, hudba ich baví. Hodina končí, sedíme s Ondrom unavení a zamyslení, čo z toho všetkého bude. Ps: Dnes nemám žiadne fotosky, keďže nám to u hudobníkov všetko fest haprovalo, tak ponúkam aspoň print screen emailu, ktorým ma manažér Fifo oboznámil, že som zodpovedou osobou za priestory 

        Hodina č. 29: Na úvod si berie slovo Ondro, hovorí o tom, ako sa cíti, keď v tento neskorý čas niekto z hercov odíde a tiež, že má strach, ako to dopadne, reaguje niekoľko detí, niekto navrhuje, doplňme chýbajúcich hercov figurínami, iný zas, pobehajme nižšie ročníky, či sa tam nenájdu záujemcovia..keď návrhy ustanú, beriem si slovo a neveriacky krútim hlavou: "Decká, tu je tridsať ľudí a my potrebujeme obsadiť dvanásť hereckých pozícií? Nerozumiem." A ešte dodám: "Už mi tiež párkrát napadlo, že čo takto, keby som vystúpil z muzikálu, lenže potom pred sebou vidím Zojku, ktorá obvoláva sponzorov a Filipa, ako robí rezervačný systém a stránku muzikálu ( https://felixmusical.weebly.com/ ) a Mateja, ktorý hrá na ukulele 
        a Naty, ktorá dopísala scenár a Tomáša, ktorý rieši technické veci s kulisami a hercov, ktorí ešte stále vydržali a skúšajú ďalej, aj keď im časť postáv chýba, aj zopár ďalším, ktorí do toho dávajú srdce.. Tak kvôli nim to ja nemôžem vzdať a vystúpiť z muzikálu." Po týchto slovách je ticho..Dodávam ,že môj návrh je, aby sa teraz všetci rozhodli (každý za seba). Ak chcem pokračovať, idem do toho a budem makať, kdekoľvek to bude potrebné, ak nie, neostávam v muzikále na to, aby som sa preflákal ´dalšie dva mesiace. Môj návrh prešiel. Po hlasovaní sa rozídeme a zatiaľčo herci skúšajú, hudobníci nahrávajú "podmaz na half play back" ;o). Adios a dozdivenia o týždeň...ehm, vlastne nie, dnes, deň po muzikále, prišlo niekoľko detí, vraj, v týždni tom a tom sú v škole v prírode a teda im odpadne hodina a MALO BY SA TO NAHRADIŤ.. čo vám poviem, potešilo 

        Hodina č. 28: Človek mieni, pán Boh mení, po minulej generálke som mal pocit, že táto "partia" je super rozohratá a svet je gombička, že dnes s hudobníkmi začneme nahrávať do počítača hudobný podmaz k jednotlivým priesňam, s manažérmi si prejdeme, akým spôsobom písať emaily, s hercami dramatický hlas...miesto toho sa hneď v úvode prihlásia dvaja herci, že chcú skončiť, neskôr sa pridáva tretí, sedíme všetci v kruhu asi 20 minút, napokon to nejako uzavrieme a odoberáme sa na stanovištia, tam sa však herci zase rozohnia a práve v čase, keď riešim so Šimonom jeho ďalšiu rolu v muzikále, prichádza zástupca hercov, vraj ma potrebujú, idem tam, v triede je dusno, v istom bode sa dohodneme, že treba veľkú poradu, ide sa nazad do triedy a zvoláme aj všetkých ostatných, "teraz nemôžete skončiť, je to nezodpovedné", "nikto nás nemôže nútiť, keď nás to nebaví", časť detí vraví o zodpovednosti k skupine, k rodičom, k sponzorom, ktorí poslali peniaze, časť o slobode a robení vecí, ktoré nás bavia, ktosi navrhne, aby sme označili futbalovými rozlišovačkami tých, ktorí to zabalili, trochu ma strasie, našťastie návrh neprešiel, ďalší návrh sa týka chýbajúcich hercov, vraj dajme figuríny, nahráme k nim hlas a budú zastupujúcimi hercami aj počas verejného predstavenia, hudobník Maťo mi počas tej búrlivej diskusie z jednej strany šepká, že dnes sme mali nahrávať a zabíjame čas, Zojka zo strany druhej čosi veľmi podobné, hlavou mi prebehne, čo sa asi stane, ak muzikál napokon dobre prebehne (o čom som stále presvedčený) a budeme v tejto zostave sedieť a uvažovať, čo s peniazmi, ktoré sa takmer zarobia zo vstupného, trochu sa toho bojím a je mi jasné, že to bude veľká skúška, prichádza návrh, použiť nejaký "normálny" existujúci scenár miesto detského, Adelka núka, že by mohla nejaký zaopatriť z dramatického krúžku, beriem si slovo a vravím deckám, že muzikál, kde 10-11 ročné deti robia všetko samé je totálny unikát na Slovensku i vo svete, o ničom podobnom som doteraz nepočul, ak vezmeme cudzí scenár, akokoľvek dobre napísaný, staneme sa len kópiou, to zaberie, decká sa vracajú k pôvodnej myšlienke, zvládneme to sami...priatelia, dnes veľmi rozporuplné pocity, hodina končí, sme 7 týždňov pred verejnou premiérou stojíme s Ondrom pred triedou, unavení a nie celkom istí, čo sa to vlastne deje. Ps: Cestou domov mi napadá dialóg z Filmu Zamilovaný Shakespeare: "Dopadne to dobre" - "Ako to?" - "To je záhada" ;o) Carpe diem

        Hodina č. 27: Ešte pred hodinou mi manažérka Zojka hlási, že zháňači sponzorov zohnali ďalších 200 eur, takže už máme na účte fyzicky 400 eur, generálka sa kvôli vyučovaniu presúva von, fúka tam, zle je počuť a nižšie ročníky sú v rámci popoludňajšieho klubu vonku, časť z nich si sadne na neďaleký obrubník a pozorujú starších spolužiakov, keďže zle počujú, v istom momente sa presunú bližšie k "javisku, herci hrajú aj keď je to náročné, kulisy im občas padnú, občas uletia, ale oni to dohrajú až do konca. "Priatelia , priatelia, radi sa veselia..." záverečná pieseň a pridávajú sa aj maličkí a máme spievajúce obecenstvo :DPoskončení reflektujeme v triede, odznie tam, že toto je cenná skúsenosť, aj v živote sa im stane, že podmienky nebudú dobré, ba čo viac, budú doslova blbé, ale oni dokážu zabojovať a nevzdať to..počas porady pridávam ešte feedback od dobrodinca s vešiakmi: a) Podpisujte sa menami, ak píšete email, je to osobnejšie b) Nepracujte cez víkendy, nie je to dobrý pracovný návyk... Ostávajú nám necelé dva mesiace... Adios a dozdivenia o týždeň..

        Hodina č. 26: Pred hodinou prichádza za mnou Naty do zborovne, vraví, že má pár návrhov, čo s piesňami a tiež navrhuje, začať predstavenie krátkym uvedením línie príbehu, o pár minút začína hodina, dnes porada čisto muzikantov a hercov, pred budúcotýždňovou generálkou treba zladiť oba tímy, Tomáš ma naháňa, aby som mu dal kontakt na ľudí, ktorí nám sú ochotní zapožičať vešiaky, Zojka obvoláva potenciálnych sponzorov, hudobníci skladajú ďalšiu pieseň, dnes im to ide fest ťažko, herci prechádzajú scenár, kulisárky maľujú čosi modré, dnes chýba jeden z manažérov Filip, ostatní manažéri sa počas záverečnej porady sťažujú, že veľa vecí robí Filip sám a oni teraz nemajú potrebné info o priestoroch a ozvučení, dohodneme sa, že mu nabudúce dajú feedback, v závere sa strhne búrlivá debata ohľadom mikrofónov, upraceme triedu a odchádzame domov. Dnes sa cítim veľmi unavený, Ondro zjavne tiež 😊 Adios a dozdivenia o týždeň..

        Hodina č. 25: Prichádzame do triedy, decká si sadajú k úvodnej porade, tá je krátka, hor sa do práce, herci hrajú, hudobníci tvoria ďalšiu pieseň, kulisárky behajú po škole a zháňajú farby ;o) Záverečná porada, herci žiadajú hudobníkov, aby im do budúcej hodiny pripravili nahrávky piesní, lebo to potrebujú k skúške, hudobníci prisľúbia hodiť na drive a pozdieľať, Adelka a Naty mi dávajú svoje email adresy, že si chcú byť isté obdržaním skladby už teraz, pred sviatkami. Filip oznamuje, že s veľkou pravdepodobnosťou máme prvých 200 eur sponzorského, treba len dotiahnuť praktikálie, poslať darovaciu zmluvu a pod., Tomáš konštatuje, že stojany, ktoré sme mali požičané z Felix šatne museli vrátiť a že nám treba zohnať najeké iné. Dnešný záznam končím prosbou od deciek - ak máte niekto možnosť zapožiačať na najbližšie 4 mesiace/alebo darovať vešiak (ako je na fotke vo fotogalérii), budeme vám vďační, potrebujeme ich 6-8 ;o)
        ---
        O dva týždne nás čaká generálka na galérii, už aj s kulisami, kostýmami, hudbou a textom naspamäť...Akokoľvek to znie neuveriteľne, vyzerá to na fest fajnový detský muzikál.Jupíííí 

        Hodina č. 24: Krátka úvodná porada, pomenúvame krátkodobé ciele, ktoré treba splniť do najbližšej generálky, rozbiehame sa do tímov, kulisárky dnes majú chlapské posily, tie im pomáhajú postaviť kulisy, vznikol super otvárací mechanizmus, kde z jednej strany ide o dom chudobnej rodiny a keď sa na posuvných koliečkach zloží kulisa na polovicu, vytvára sa interiér domu, tento dômyselný vynález umožňuje zmenu scény bez pohybu hercov, paráda, manažérka Zojka dnes chýba a s ňou aj všetky náhradné scenáre, hudobníci majú ďalšiu pieseň - hudbu aj text, herci si prechádzajú celý scenár... Záverečná porada sa nesie v duchu prezentácie "diabolského" mechanizmu na preklápanie kulís, do debaty aktívne vstupujú aj decká, ktoré pred časom "odišli" z muzikálu a aktuálne pracujú na vlastných projektoch...A ponaučenie z dnešnej bájky? Niekedy skrátka stačí vytvoriť zaujímavú situáciu a nechať deťom slobodu bez tlaku na výkon ;o)

        Hodina č. 23: Dnes nás čaká generálka, najskôr sa nie a nie rozbehnúť, napokon sa podarí a je to fajn, herci hrajú prvý draft finálneho scenáru, ostatní sledujú, pri piesni, keď ide Adelka požiadať o peniaze Roterdamovcov, spieva aj "publikum", v miestnosti je cítiť dobrá atmoška a chuť niečo dokázať, generálka končí, otvárame otázku definitívneho rozhodnutia, či do toho ideme, či naozaj o pár mesiacov skutočne zahráme detský muzikál, či to dáme...v hlasovaní odznie jednoznačné áno. Myslím, že sme to konečne začali brať vážne a podľa očí, ktoré som videl počas záverečnej reflexie to vyzerá, že akokoľvek to znie neuveriteľne, decká to fakt dajú  !
        Ps: Najťažším je vždy ten prvý skutočný krok..
        Pps: Na štvrtého júna si nič neplánujte, bude muzikál ;o)

        Hodina č. 22:  Píše kolega Ondro, keďže ja som v Soči: 
        Začalo sa 10 minút neskôr, lebo deti sa vrátili z exteriéru len 20 minút pred začiatkom hodiny a museli sa ešte naobedovať. V triede sa to pomaly zbieralo, ľudia riešili, čo sa ide robiť.
        Potom sme sa rozliezli na svoje stabilné miesta a začalo sa to. "Odpadlíci" si ďalej zlepovali lekárske paličky a vyrábali loďku. 
        Herci sa zo začiatku prekrikovali, keď som tam prišiel, bol tam riadny hurhaj. Akonáhle som ale vstúpil utíšili sa. Vtedy sa rozbehli a na podnet režiséra sa rozhodli si prejsť celý scenár, keďže nabudúce je prvá generálka. Išlo to celkom fajn, skúsili to s tými dvomi rodinami na pódiu naraz. Za celý čas to prešli len raz. Na záver im ostalo 7 minút času do veľkej porady, tak si sadli len herci a povedali si čo a ako. Tam som nebol, ale mal som pocit, že to bolo fajn. Niektorí si chceli dať rozšíriť text, lebo sa im zdalo málo vystupovania. 
        Hudobníci neboli činní, lebo Tomáš išiel režírovať, Matúš chýbal a sám Maťo nemal husle, takže len tak zabíjal čas, podľa mňa. 
        Ostatní klasika. 
        Záverečná porada sa niesla v duchu, či chce niekto niečo prebrať. Nepamätám si už moc, ale padla napríklad otázka: "Ondro, a ty veríš, že muzikál stihneme?". Odpovedal som, že áno, stále si myslím, že to pôjde. Kostymérka sa pýtala, či najbližšia generálka musí byť v kostýmoch. Trieda odhlasovala, že nie a kostymérke dosť odľahlo. Natália sa pýtala zháňačov sponzorov, čo nové. Nič. A potom sa strhla mela, či to dáme aj bez peňazí. Odznelo, že prinajhoršom sa to zvládne aj bez tých kostýmov, veď môžeme niečo ušiť (Adelka má doma látky), alebo doniesť veci z domu.
        Celkom príjemná atmoška, trošku stres pred blížiacou sa generálkou. 
        Klára chcela na začiatku odísť z hercov, ale trošku som ju ukecal, že nech to dnes vydrží, nabudúce bude generálka a nech sa rozhodne, keď tak potom. 
        Hotovo.

        Hodina č. 21: Začíname rýchlou poradou, Ondro dnes chýba, namiesto neho je tu hlavný manažér školy Peťo, berie manažérov na poradu, učia sa tam, ako plánovať a manažovať takéto projekty, ja som väčšinu času s hercami, dvakrát prejdú scenár, potom odchádzam k hudobníkom, ktorí dnes naozaj makajú a dajú dokopy text ďalšej piesne. Keď odídem od hercov, totálne sa rozhádajú, odpažená skupinka vyrába milú vtáčiu búdku, kulisárky dokončujú ďalšiu kulisu. Počas záverečnej porady herci rad radom hovoria o tom, že tam bola po mojom odchode divočina a tiež každý z nich priznáva, že časť z tej divočiny je jeho/jej vina, vypleštím nechápavo oči, nato sa ozve manažérka Zojka a vraví, že to je pekné, že sa každý takto prizná, ale čo s tým teraz, veď sú veľkí, k Zojke sa pridáva aj Matúš, ktorý tú myšlienku ešte potiahne ďalej a pýta sa na konkrétne kroky, ktoré herci podniknú na budúce. Po hodine sa bavím so Zojkou a tá prichádza so zaujímavým návrhom: "Ak je to o tom, že vyrušujú vtedy, keď nemajú repliky, tak nech trénujú herci po skupinách. Chudobná rodina natrénuje všetky svoje scény niekde a bohatá rodina zas niekde inde." A Zojka berie do ruky papier a začína písať rozdelenie hereckej skupiny do rôznych miestností, aby sa odstránili komplikované prestoje.. Áno, áno, áno, toto je ono, toto je Covey v praxi. Narazili sme na problém a namiesto toho, aby sme ho pretrpeli, hľadáme riešenie..Jupíííííííííí...Adios a o týždeň dozdivenia pri ďalšom probléme ;o)

        Hodina č. 20:  Robíme veľkú revíziu, kde sme, čo sme doteraz stihli a čo by sme ešte stihnúť mali, ak chceme 4.6. muzikálovať, hudobníci majú jednu hotovú pieseň a dva texty, zháňači peňazí majú dva a pol sponzora ;o) manažéri hovoria o rezervačnom systéme na lístky a financiách, kostymérka predstavuje kostýmy pre časť postáv, zatiaľ len skice, kulisárky sú asi jediné celkom v pohode, majú les, domy, už im chýba len jeden interiér, herci hrajú skúšobne prvú časť scenára (zatiaľ majú asi 25 strán), je tam veľa chaosu, všetko priebežne dávame na tabuľu v podobe číselných údajov, koľko toho máme, máme za sebou 2/3 času a sotva 10% odrobenej práce, niektorým to začína dochádzať, prichádza prvá väčšia panika, že nestíhame ale nevzdávame to, prichádza veľká výzva, do mesiaca dotiahnuť hrubú verziu muzikálu tak, aby 14.3. skúšobne v triede prebehol celý príbeh aj s hudbou (zatiaľ za zatvorenými dvermi). Čisté šialenstvo. Niektorí v to veria, iní nie. Ondro i ja patríme k skupine, ktorá verí. Toto si pamätám ešte z čias, keď som vrcholovo šermoval. Kým nepadne posledný zásah, nádej stále žije a zápas končí až vtedy, keď rozhodca ukáže, kto vyhral :) 
        Adios a dozdivenia o týždeň..

        Hodina č. 19:  Úvodná porada (krátka), len sa hlásime, že sme tu a prišli sme načas, hudobníci sa rozpadli, Dianka sa ma pýta, čo s tým ,tak jej vravím, nech skusi pieseň spáchať sama a ona skúša a vyzerá to, že spraví ďalšiu pieseň, herci hrajú, potom sa búria, že im niektorí, ktorí majú AJ iné úlohy, chýbajú, idú ich pozháňať a potom s nimi prebrať, že herec bude môcť mať len jednu rolu, lebo takto to ďalej nejde, kulisárky fičia, zháňač sponzorov rieši čo to s Denník N , neviem presne čo, vraj neprispejú finančne, ale dajú knižku do diváckej súťaže, odpisuje sa ďalším sponzorom, asi po mesiaci ;o). Štyria odpažení z muzikálu vyrábajú turbínu. Najskôr som nadšený, lebo je to zmysluplne strávený čas, potom sklamaný, keď zistím, že ide vlastne o DÚ z fyziky. Toto nie je v poriadku, nabudúce to musíme prebrať. Záverečná porada, manažéri prichádzajú s myšlienkou zdvihnúť vstupné z 3 na 6 eur,, nastáva rozkol v tíme, niektorí tvrdia, že to je dobrý nápad, iní, že to je blbosť, debata nemá konca kraja, napokon sa dohodneme, že to uzavrieme nabudúce, Zojka chce riešiť, že niekto zmenil heslo na oficiálnom emaile, decká odchádzajú, navrhnem jej, že to otvoríme nabudúce, dnes už nie je vôľa. Na dnes hotovo.. Chcel by som sa sťažovať, ale nemôžem, mám pred sebou partiu parádnych decák a príležitosť, spolu s nimi rásť :) Jupííííííí 

        Hodina č. 18: Dnes som bez Ondra, počas úvodnej porady vravím deckám o „7 návykoch“ (Covey) a že v rámci nášho rozvoja skúsime hneď prvý: „Problémy sa snažím vyriešiť, nie pretrpieť“, rozbiehame sa po tímoch, vždy, keď sa na mňa niekto obráti, pripomínam naše dnešné pravidlo. Herci spočiatku fičia veľmi fajn, postupom času ubúda aktivity, aj hercov v miestnosti, kulisárky dokončili dom chudobných a púšťajú sa do domu bohatých, s manažérmi riešim PR stratégiu, hudobníci sú dnes nejakí utlmení, stagnujú pri druhej piesni, zháňači sponzorov píšu ďalšie emaily so žiadosťou o podporu projektu a dostávajú pár odpovedí, záverečná porada, načas prišla len asi polovica deciek, v reflexii sa chcem venovať zvládnutiu prvého návyku, nedá sa, každú chvíľu do toho niekto vstúpi, v snahe zvládnuť to, dokonca natiahnem hodinu, aj tak sa nedarí, napokon to rozpustím so slovami, že som sklamaný...
        Epilóg: O deň neskôr prichádzam do oboch tried a počas rannej komunity sa ospravedlním, že som nasilu natiahol hodinu a tiež pozdieľam, že aj napriek sklamaniu ich mám stále rovnako rád ;o)
        Ps: Prvý cielený pokus o rozvoj nevyšiel. Adios a o týždeň sa vidíme pri ďalšom 

        Hodina č. 17: Na úvodnej porade sa vraciame k téme, kto chce pokračovať v muzikále. Najskôr celá skupina debatí o tom, že ak teraz niekto odíde, či má možnosť sa vrátiť. Decká sa dohodli, že každý má možnosť jedného návratu, aby to nebolo, že raz tam, potom tu a potom zas tam. Podmienky sú jasné, nasleduje vyjadrenie každého člena, či ostáva, alebo ide hľadať inú činnosť, kde sa bude realizovať. Štyria sa rozhodli pre inú činnosť, ostatní sa púšťajú do práce. Hudobníci dnes namiesto hrania na nástrojoch robia hudbu cez cez dva rôzne softy. Herci trénujú dialógy v kruhu, kulisárky dokončili "les" a začínajú "dom", manažéri píšu informačný email. Skupinka, ktorá sa odčlenila, hľadá, čo by jej dávalo zmysel v kontexte osnov hudobnej výchovy a technickej výchovy pre daný ročník. Ich prvý paralelný projekt projekt bude vtáčia búdka. Dnes mám veľa otáznikov. Bol to dobrý nápad, umožniť rozdelenie? Nenarobí to šarapatu vo fungovaní triedy, vo vzťahoch, v raste členov jednej či druhej skupiny? Čo nastane, ak sa niekto rozhodne vrátiť a ktosi iný odísť? Sloboda je veľká téma. V škole i v živote...

        Hodina č. 16: Dnes to je silné, u hercov to vrie, časť z nich odchádza z triedy, že na toto nemajú nervy, režisér to vzdáva, časť deciek otvorene vraví, že vlastne nechcú robiť muzikál, hudobníci dávajú dokopy druhú pieseň, Maťo sa ma pýta, či je šanca, že to stihneme, odpovedám, že šanca je vždy, kulisárky nerušene pracujú na ďalšej kulise, Miško maľuje plagát, manažéri zažívajú ťažké chvíle, keď sa im nedarí v niektorých skupinách odkomunikovať dohodnuté veci. Záverečná porada. Ondro si berie slovo, oznamuje, že treba zastať a pozrieť sa na to, čo sa deje. Prichádza spŕška nespokojných reakcií na rôzne malé osobné krivdy. Ondro sa pýta, kto nechce pokračovať. Ktosi vraví, že od načatej práce sa neodchádza. Iný zas, že ak sa tam nenašiel, tak bude zotrvávať zbytočne. Hlasujeme. Zdvihne sa viac než polovica rúk, že chcú odísť. Beriem si slovo. Zdieľam, že som dnes videl viacero nešťastných detí a takto to v škole nemá byť, chcem, aby v mojej triede boli ľudia, ktorí pracujú a súčasne sú šťastní, preto navrhnem, rozdelenie na dve skupiny, jedna, ktorá bude pokračovať v muzikále, druhá, ktorá si nájde inú zmysluplnú náplň fungovania. Decká navrhujú ďalšie hlasovanie. Asi 10 detí sa vyjadrí, že v muzikále nebude pokračovať. Nabudúce s nimi dotiahneme, čo budú robiť. Matúško, sediaci vedľa mňa, do mňa štuchne a šepká mi: „Ja s tebou ostanem, aj keď všetci odídu.“ „Dáme muzikál vo dvojici?“ usmejem sa, ale potom zvážniem, lebo vidím, že aj Matúško to myslí vážne a keď dieťa niečo myslí vážne, neradno žartovať ;o). Dnes to bolo silné a malo to krásnu hĺbku..

        Hodina č. 15: S Ondrom sa chystáme navrhnúť deckám, aby sme obmedzili porady a venovali viac času samotnej práci. Skôr, než tak učiníme, prichádza Samko s rovnakým návrhom. Hlasuje sa, všetci sú za. Pridávame ďalšie pravidlo "Vždy opúšťam triedu, ktorá je uprataná!". Ondro dnešok trávi v spoločnosti hercov "To je riadna divočina," hlási mi pošepky, keď sa stretáme po hodine. Ja začínam u hudobníkov ale som tam len krátko, lebo kulisárky ma prosia, či neviem zohnať kartón, odkážem ich na manažérku Zojku. Sotva tak urobím, dozvedám sa, že zháňači priestorov príliš otáľali so záväznou rezerváciou a termín prepadol. Nastala malá panika. Telefonát do Zrkadlového hája, tam pani ponúka náhradný termín (4.6.), ale treba čím skôr zarezervovať písomne. To, čo sa zháňačom predtým nepodarilo za viac než mesiac, zvládli teraz behom jednej hodiny. "Parádna lekcia," pomyslím si. Maťka vraví, že aj keď je asistentkou, nechce robiť záskok za herečku. Ktosi vraví, že musí, navrhnem, nech radšej skúsi nájsť riešenie, aby bola spokojná aj ona, aj herci. Pomaly končíme. Miško priniesol plagát, bohužiaľ so zlým termínom, treba prerobiť. Zreflektujeme naše fungovanie v pravidlách, potom si dávame navzájom feedback. Ktosi ocenil nás s Ondrom, vraj sme podporujuci ;o) Tak dozdivenia, zase o týždeň.

        Hodina č. 14: Úvodná porada je trochu tvrdá, Ondro na tabuľu píše, čo sa nám doteraz podarilo a potom spoločne s deckami objavuje, že sme vlastne v polčase. Vyzerá to tak, že vo väčšine iniciatív nejako zaostávame. Ktosi klope. Sú to "Mravce", prišli s plagátom, že nám držia palce a veria, že to bude super. Naši im poďakujú a sľúbia, že im pomôžu o rok, až budú riešiť muzikál oni (popod fúzy sa smejem, ako môj pokus decká hladko zaradili do programu pre všetkých piatakov) Dvaja chalani spustia počas porady vysielačku a tá zahučí, nie je jasné, ktorý to bol, nik po tom nepátra, po porade sa s nimi zhováram "Chalani, ja kašlem na to, kto to bol..ale poviem vám, že som sklamaný. Ja by som chcel mať v triede žiakov, ktorí budú odvážni a skrátka, keď na to príde, tak sa smelo postavia a povedia - to ja" Odchádzame do skupín. U hercov sa to dnes totálne rozbilo. Kulisárky maľujú o 100 6. Zháňači sponzorov posielajú ďalšie emaily. Počas záverečnej porady čítam odkazy z linkedIn aj z FB, decká sú ticho. Je to silná chvíľa. Hluk. Naty si potom berie slovo, všetci stíchnu, Naty vraví, že by sme mali všetci zabrať a potom sa to bude dať stihnút. Spustí sa veľká debata, že maskéri potrebujú "požičať" hlavnú postavu od hercov, tí ju vša nechcú pustiť. Ondro niekoľkokrát dvíha ruku a vraví, že toto nepatrí na veľkú poradu. Decká rozohnene pokračujú. Hodina končí o dobrých 10 minút neskôr. Zajtra sa chceme s Ondrom stretnúť a pokecať, kde sme a čo ďalej. 
        Ps: Obrovská vďaka za podporu, decká to brali naozaj vážne :)
        Pps: Od maskériek sme sa dozvedeli, čo znamené dať niekomu bronz+milión ďalších úprav 

        Hodina č. 13:  "Minule, počas záverečnej prezentácie kostýmov, boli niektorí z nás neúctiví a rozprávali," začínam úvodnú poradu. Bavíme sa o našich 4 pravidlách - úcta, zmysluplnosť konania, bezpečnosť a chodenie načas. V kruhu nastáva ticho. Rozbiehame sa do tímov. Mám pocit, že nás dobehla únava, vnímam, že viacerí prestávajú pracovať. Odhadom to vidím tak na polovicu tých, ktorí sa dnes nevedia naštartovať. Maťo doniesol ukulele a úvodnú pieseň zvládol parádne. Hercom chýba Adelka, majú tam chaos. Manažéri riešia, na koho napísať zmluvu so Zrkadlovým hájom, treba tam dospeláka. Posledný zháňač sponzorov to chce vzdať. Traja manažéri sa rozhodli prevziať túto úlohu. Počas záverečnej porady..."Viete, všimol som si, že časť z nás dnes nejako nenašla motiváciu pracovať. Nechcem vám diktovať, kto má čo robiť, ale súčasne sa nedokážem prizerať tomu, ako plytváte časom, ktorý vám bol daný, lebo toho má každý z nás na tomto svete len obmedzene.." vravím a v kruhu je opäť ticho...ale len chvíľu, o minútu už decká rokujú o VIP miestach pre rodičov :D Ondro mi po hodine vraví, že to bolo ťažko uchopiteľné pre dospeláka, nie to ešte pre decká. Má pravdu :( Milí čitatelia, s kolegom Ondrom by sme radi počas nabudúcej predvianočnej hodiny naliali trochu života do našich detí a napadlo mi, že by decká možno v ťažkej chvíli potešilo, ak by vedeli, že im niekto v tomto šialenom projekte fandí. Pokojne mi napíšte priamo sem v diskusii, alebo na email kralik5791@gmail.com, stačí pár slov ;o) Určite im odkážem 

        Hodina č. 12: Úvodná porada, oznamujem, že Ondro a štyria manažéri odišli na rokovanie s riaditeľom Zrkadlového hája mimo školy. Prebehneme operatívu na dnes a hor sa do práce v skupinách. Ako som minule spomínal, beriem si na pokec dvojicu, ktorá sa minule pošvácala. Dnes už si nepamätajú - pre mňa signál, že nabudúce, ak nevyriešim hneď, potom už nemá zmysel. Matúš si dnes priniesol akordeón a úvodná pieseň rastie. Herci hrajú, ale sú tam trenice. Záverečná porada. Manažéri a Ondro sú nazad. Jupí, máme priestory! Predbežne na 5.6.2018, ešte treba poslať fakturačné údaje, vravia. Cena za prenájom bude polovica vyzbieraného vstupného. Kostymérky prezentujú kostýmy. Nepočúvame všetci, uvedomujem si absenciu úcty, no prevalcovaný radosťou z priestorov, nepomenujem to. Chyba! Nabudúce tým začnem. Herci chcú, aby jeden z učiteľov nabudúce išiel robiť poriadky. Odmietame, toto je ich muzikál. Aj na úvodnú aj na záverečnú poradu prišli všetci načas. Som somár, lebo to nepomenujem..myslím, že som dnes zlyhal, lebo som pokladal za samozrejmosť že veci fungujú. Do čerta, mal som to oceniť :( . Z dnešku si odnášam poznanie, že aj my, učitelia, sme ľudia a robíme chyby..Hneď zajtra ráno musím zbehnúť do oboch tried a pozdieľať svoje pocity..Páni, máme priestoryyyyyyyyyyyyyyyy 

        Hodina č. 11:  Úvodná porada, pozorujem, ako sa dokáže 36 detí počas nej efektívne a zmysluplne zhovárať a zdá sa mi neuveriteľné, že dva mesiace dozadu tu bola jedna veľká trma vrma a teraz? Porada, ako u veľkých. Rozpŕchnutie do tímov. Zojka telefonicky dohaduje stretnutie s niekym zo Zrkadlového hája, tvrdila, že s riaditeľom :) Budúci týždeň s ním vraj budú rokovať o priestoroch osobne. Kubo dal dokopy email prvému potenciálnemu sponzorovi, ktorý predbežne potvrdil záujem podporiť ich muzikál.. "Ak dáte toľko, dáme vás na plagát, ak toľko, zmienime vás počas predstavenia, ak toľko..." Ktosi vyvádza a ruší v práci hercov a niekto ďalší ho ovalí mikinou. Podľa tradičného ponímania by mali dostať obaja poznámku. Nepíšeme im ju, lebo nám príde ako somarina písať rodičom, ak dieťa niečo nezvládne podľa pravidiel. Rodič nám predsa tiež nepíše: „Váš žiak si večer odmietol umyť zuby, spravte s ním zajtra v škole niečo!“ Samozrejme, kdesi v mojej chorej hlave si dávam pripomienku,až bude chvíľa, vezmi oboch a prejdite si tú situáciu. Vyčistite ju, aby sa dalo ísť ďalej. Maťo hrá melódiu k úvodnej piesni omnoho istejšie ako minule..„Trénoval som aj mimo školy“, Matej a Matúš začali skladať text druhej piesne. Herci počas záverečnej porady hrajú už bez scenára v ruke..Hodina končí a ja si naplno uvedomujem...SÚ TO ÚŽASNÍ ĽUDIA.. Ps: Tak si vravím, možno ten muzikál nakoniec naozaj bude 

        Hodina č. 10: Úvodná porada, stále sú na pretrase manažéri. Vraj niektorí zobrali tú pozíciu iba preto, aby sa mohli ulievať a komandovať ostatných. Manažéri si dohodli samostatný míting po skončení úvodnej porady, kde sa budú venovať téme, čo vlastne bude každý z nich robiť. Beriem si slovo, po minulom rozhovore s niektorými, čo sa zatiaľ nenašli, prišla MYŠlienka, ponúkam deckám koučing stretnutia, zamerané na ich rozvoj. Rozchod na vlastné pracoviská. Cestou dostávam feedback od jedného z hercov, vraj prvá pieseň je dosť detská, či ju tím hudobníkov neprerobí. Vnútorne ma to zamrzí, lebo viem, ako na tom dreli,ale nič nevravím. V tíme hudobníkov potom zdieľam tento názor, oni však trvajú na dotiahnutí piesne v pôvodnej podobe, potom sa uvidí. Maťo prepisuje za pomoci huslí sólo do nôt, Matej hľadá vhodný rytmus. V tímoch to žije, herci skúšajú o 100 6, veď už na budúci týždeň ich čaká premiéra úvodu bez pomocných textov, kulisárky maľujú, zháňači sponzorovov upratujú odpovede, ktoré zatiaľ obdržali. Záverečná porada. Filip predstavil plány jednotlivých tímov na najbižšie obdbie. Dávame si navzájom feedback, aby sme mohli byť nabudúce lepší...V zborovni sa ma kolegyňa pýta „Tak ako muzikál, bude?“... Priatelia, mám v sebe strašne veľa pochybností, či to, čo robíme, robíme správne..a mám aj strach. Ono, my, učitelia, si to často neuvedomujeme, ale s deťmi, ktoré prichádzajú do našich tried, prichádza aj nesmierna zodpovednosť..jediné slovo, alebo počin, môže dieťaťu úplne zmeniť život..uf

        Hodina č. 8,5: Sedíme v školskej kaviarni. Sú dvaja, sedia oproti mne a tvária sa vážne. Dali si malinovku - granátové jablko. Ja som si dal kávu. "Ďakujem vám, chalani, lebo iba vďaka tomu, že ste sa zatiaľ v muzikáli nenašli, som si uvedomil jednu nesmierne dôležitú vec.." Vypleštili na mňa oči, asi čakali, že im vynadám, lebo počas hodín nepracujú. Namiesto toho im vysvetľujem, že muzikál robíme s jediným cieľom. Nájsť sám seba, objaviť, v čom som dobrý a v čom môžem byť prospešný svetu a oni mi ukázali, že musíme do našich spoločných hodín vniesť viac rozvoja pre všetkých, dokonca aj pre tých, ktorým to fičí a makajú. A potom sa bavíme o tom, čo ich dvoch baví a čo robia, keď prídu zo školy a kde je prienik s činnosťami v muzikále a odrazu majú kopec nápadov, čo by radi robili...a dokonca mi vravia, že to bol odo mňa dobrý nápad, dať si takéto stretko mimo hodiny, lebo tu je kľud na debatu ;o) Lúčime sa. Bol to fajny pokec. Odchádzajú. Pozerám za nimi a myslím na PROBLÉM, ktorý sa pri malinovke s príchuťou granátového jablka,

        Hodina č. 8:  Na začiatku veľmi búrlivá porada, viacerí majú pocit, že sa manažéri správajú ako šéfovia, cvrk nadradene, ako by boli niečim viac, pár žiakov sa rozhodlo, že opúšťajú svoje pozície a idú na rolu manažéra. Aktuálne tu musí byť tak desať manažérov, "ešte pár decák sa rozhodne pre zmenu a nebude tu dosť hercov a muzikantov, aby ten muzikál napokon zahrali," napadlo mi, no nahlas som nič nepovedal. Porada skončila, decká sa rozchádzajú po skupinách pracovať na čiastkových úlohách. Pridal som sa k hudobníkom, milujem hudbu, takže beriem gitaru a spolu s nimi tvorím úvodnú pieseň. Pôvodne som chcel dnes stráviť čas s tými, ktorí zatiaľ nenašli svoje uplatnenie v muzikále a flákajú sa (sú tak štyria, možno piati), chcel som sa ich spýtať, čo ich baví mimo školy a ako by to vedeli využiť v muzikále, ale dnes u ňa vyhrala hudba. Máte pravdu, je to moje učiteľské zlyhanie, ale keby ste videli tú radosť v očiach hudobného tímu, keď vznikala úvodná pieseň...Záverečná porada, feedback, prezentácie jednotlivých skupín... zas sme o krok ďalej a ja si v duchu vravím, "David, nabudúce si musíš nájsť čas pre tých štyroch, je dôležité, aby sa našli...vlastne to najdôležitejšie, omnoho dôležitejšie, ako samotný muzikál...

        Hodina č. 7:  Scénaristi prichádzajú ešte pred hodinou do zborovne, aby nakopírovali novopribudnuté strany (scenár už má 10 strán). Začiname poradou. Prebieha búrlivá debata, či mať v muzikále aj maskotov. Napokon sú maskoti štrtnutí. Zháňači sponzorov pýtajú radu, ako odpovedať niekomu, kto by nás rád zasponzoroval, no pýta si ďalšie relevantné informácie. Decká sa rozbehli po škole a začínajú prácu v menších tímoch. Kulisárky prišli s návrhom, že by kulisy nakreslili na staré plachty, hľadajú cestu, ako osloviť s prosbou o plachty ostatné triedy. Herci dnes riadne makajú, zatiaľ idú podľa papierov. V scenári sa objavili nadávky, prichádza jeden z mála zásahov zo strany učiteľa, nadávky sa škrtajú. Hudobníci dnes moc nepostúpili, celý čas len skúšajú rôzne akordy a nástroje. Väčšina detí sa počas dvojhodinovky ani na chvíľu nezastaví. No ešte stále sú aj takí, čo sa celé dve hodiny flákajú. Záverečná porada. Tabuľkári prezentujú svoje výsledky, spolužiakom sa nepáči tabuľka s „bučaním“. Zháňači sponzorov prezentujú oslovené firmy, na prezentačných zručnostiach treba ešte riadne zamakať. Končíme vzájomným feedbackom medzi žiakmi. Uf..

        Hodina č. 6:  Úvodná porada, pripomenieme si základné pravidlá (slušnosť, úcta, bezpečnosť, dodržiavanie času a zmysluplné trávenie hodiny). Manažéri sa minule hnevali, že nevedia, kde sa čo deje, dnes pred hodinou berú tablety a počas hodiny sú v online spojení a priebežne update-ujú situáciu na jednotlivých pracoviskách 😊 Prvé dve strany scenára sú na svete. Herci konečne môžu skúšať. Hudobníci dali dokopy prvý refrén (slová i melódiu). „Dávid, Dávid, odpovedali z Nay,“ kričia počas porady hľadači sponzorov a rovno odpisujú pani Márii, vraj „ďakujeme a veríme, že to vyjde“ 😊 Objavil sa sporák, ako prvá rekvizita. Kulisárky prisľúbili, že do mesiaca budú hotové kulisy na úvodnú scénu. Dnes robí omnoho viac žiakov ako minule. Možno zabral vzájomný feedback, ktorý si žiaci dali na konci minulej dvojhodinovky, možno prvé výsledky a prvé strany scenára, alebo jednoducho decká začali cítiť, že to je naozaj. Že naozaj budú na konci roku stáť pred publikom a úspech i neúspech bude len a len ich. A aby som nezabudol, realita učiteľského sveta hlási, že máme dodať ročný časovo-tematický plán tohto predmetu. Ako iste tušíte, nebudeme ho robiť my, učitelia, ale manažéri projektu. Bolo by predsa na hlavu postavené, ak by sme deckám umelo zhora nadiktovali, čo sa má urobiť v novembri a čo v máji. Ako som vravel, až budú stáť v júni na pódiu, zožnú, čo počas roku zasiali 

        Hodina č. 5: Maťo mi hrá na husle motív k úvodnej piesni. Baby maľujú návrhy kulís. Prvá strana scenára sa vymazala z USB kľúča. Herci si rozdelili roly, no chýba im scenár, pri záverečnej reflexii viacerí z nich vravia o tom, že dnes toho moc nespravili. Pôvodný časový plán hodiny vôbec nedodržiavame, nejde to. Partia zháňačov sponzorov má ostrý konflikt. Jedni tvrdia, že majú osloviť všetkých, iní trvajú na tom, že je somarina oslovovať navzájom konkurenčné firmy. Maskoti priniesli 3 návrhy a dali si odhlasovať víťazný. Zvíťazil trojmaskot "sova, plusko, plameniak". Tí, čo vybavujú priestory dostali odpoveď zo "Zrkadlového hája" s návrhom riešiť ďalej telefonicky. Decká odpovedajú, že telefón nemajú a že by ostali radšej pri emailovej komunikácii. Veľa sa toho deje. Niektorí makajú, iní sa flákajú. Skúsili sme záverečný feedback, mám pochybnosť, či to decká nevezmú len "proforma". S kolegom Ondrom prežívame neistotu, či nám raz žiaci nebudú vyčítať, že sme zasahovali primálo, alebo naopak, príliš.. Adios, vidíme sa zas o týždeň.

        Hodina č. 4:  Dali sme deckám slobodu a pomáhame im prijať s tou slobodou aj zodpovednosť. Nie, nie je samozrejmosť, že so slobodou prikráča do našej triedy aj zodpovednosť, rovnako, ako to nebolo samozrejmosťou pred takmer tridsiatimi rokmi, keď tu padol komunizmus. Naši žiaci sa to musia naučiť, lebo často prekračujú hranice a zabúdajú na to, že naša sloboda končí tam, kde začína sloboda niekoho ďalšieho. Držte nám palce, máme pred sebou veľké a ťažké chvíle, učíme sa prijať slobodu bez jej zneužívania..o týždeň dám vedieť, ako to ide ;o) Nečakajte zázraky na počkanie, ŽIŤ v slobode a nezneuŽIŤ ju, nie je jednorazová záležitosť, ale proces rastu a učenia sa..

        Hodina č. 3:  Hodina začala spoločnou poradou, kde manažéri predstavili zloženie jednotlivých menších tímov (tím hercov, kulisárov, režisérov, hudobníkov, financmajstrov...) a zadanie na najbližšiu pol hodinku. To znelo: „Skúste si v rámci mikro-tímu povedať, čo presne musíte spraviť (aký výsledok musí váš tím priniesť do finálneho spoločného muzikálu), kedy to musí byť hotové a akú činnosť budete vykonávať v najbližšom čase.“ Pripomenuli sme si, že sme minule začali riešiť aj time management a dodržiavanie deadlinov (keďže minule neprišiel nikto načas) a tímy sa zase raz rozbehli po celej škole. O 30 minút bola nazad asi polovica decák (čo je oproti minule výrazné zlepšenie ;o) Mnohí už prišli s prvými konkrétnymi nápadmi. Všetci sa zhodli, že urgentne potrebujú scenár (aj herci, aj hudobníci, aj kulisári, dokonca aj zháňači sponzorov „veď im musíme napísať, o čom to bude, keď už od nich pýtame peniaze“ :D ). Keď si to tím scenáristov vypočul, prisľúbil draft scenára už o týždeň, tak im držme palce, čaká ich ťažký týždeň ;o)

        Hodina č. 2:  Na začiatku sa bavíme o vzájomnej úcte a rešpekte, bez ktorých žiaden veľký projekt nemôže fungovať. Potom decká v skupinách rozlezené po celej škole tvoria návrhy príbehov budúceho muzikálu. Následne všetky tímy meškajú na poradu tímov a my pracujeme s dodržiavaním deadlinov (každý tím dáva návrh, čo spraví nabudúce inak, aby nemeškal). Čítanie príbehov, vyskytol sa konflikt, bavíme sa o zvládaní konfliktov, ktorým sa v projektoch nevyhnú ani dospeláci. Hlasovanie za príbeh, ktorý chcú hudobne stvárniť (decká vyberajú iný príbeh, ako by sme vybrali my s kolegom Ondrom, no mlčíme, je to ich projekt). Samostatná práca, každý žiak prechádza roly potrebné v muzikále a vypisuje tie, ktoré chce a vie spraviť+tie, ktoré nechce a vie spraviť. Hodina končí, žiaci, ktorí si vybrali rolu manažéra, dostávajú horu papierov. Všetci ostatní sa odchádzajú hrať, desať-jedenásťroční manažéri ostávajú pracovať na príprave malých projektových tímov, lebo budúcu hodinu už to bude v ich réžii. Zvláštne, učitelia (teda Ondro a ja ) dnes nerobili celkom nič, a predsa mám pocit, že sa decká naučili neskutočne veľa...heuréééééékááááááá 

        Hodina č. 1: S kolegom Ondrom sme sa pustili do veľkého DOBROdružstva. Oslovili sme piatakov a šiestakov z FELIXA s nápadom, aby v priebehu tohto školského roku spravili muzikál, takpovediac „na kľúč“, bez zásahu dospelákov. Budú si musieť vymyslieť príbeh, napísať scenár, vymyslieť hudbu, choreograiu, zohnať peniaze, priestory, urobiť reklamu, byť hercami a ešte kopec ďalších vecí. Na prvej hodine sme sa bavili o tom, PREČO by to mali robiť...vraj sranda pri práci, radosť z výtvoru, pocit úspechu pri potlesku, peniaze... tiež sa pokúsili „vybrainstormovať“ všetky činnosti a role, ktoré bude potrebné zabezpečiť. Už na najbližšej hodine sa bude každé dieťa hľadať, kým vlastne je a ktorú rolu dokáže/chce v projekte zohrať :) Ps: Aby som nezabudol, finálny zisk sa rozdelí na dve časti. Jednu použijú decká na výlet a druhá poputuje na detskú onko, aby sme si osvojili aj umenie podeliť sa, keď sa nám v živote darí..

      • Naspäť na zoznam článkov
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje